FAQ

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS



Q.     Welke kosten mag een gerechtsdeurwaarder aanrekenen?


Voor burgerlijke en handelszaken zijn de kosten die de gerechtsdeurwaarder aanrekent bepaald bij Koninklijk Besluit van 30 november 1976. De bedragen die u in dit KB kan terugvinden, worden jaarlijks geïndexeerd. De gerechtsdeurwaarder is ertoe gehouden niet méér, maar ook niet mínder dan deze kosten aan te rekenen.


Daarnaast zijn gerechtsdeurwaarders sinds januari 2012 onderworpen aan de wetgeving inzake BTW. Hierdoor is de gerechtsdeurwaarder dan ook verplicht, behoudens uitzonderingen, BTW aan te rekenen op zijn erelonen en kosten.



Q.     Waarvoor staan de afkortingen die de gerechtsdeurwaarder vermeldt in zijn kostenkaders?


Conform artikel 43, 6° Ger.W. dient de gerechtsdeurwaarder in elke akte 'de omstandige opgave van de kosten van de akte' op te nemen. Deze bepaling vertaalt zich in de afkortingen die u kan vinden in de kostenkaders.


Een verklarende lijst voor deze afkortingen vindt u hier.



Q.     Welke taken heeft een gerechtsdeurwaarder?


In artikel 519 Ger.W. vindt u een oplijsting van taken die de gerechtsdeurwaarder kan uitvoeren. Zo staan gerechtsdeurwaarders ondermeer in voor het opstellen en betekenen van exploten en voor de tenuitvoerlegging van uitvoerbare titels zoals gerechtelijke beslissingen. Andere bevoegdheden zijn onder andere het vaststellen van materiële feiten, het overgaan tot minnelijke aanmaningen of het invullen van gerechtelijke mandaten.



Q.     Wie is 'de gerechtsdeurwaarder'?


De gerechtsdeurwaarders is een openbaar ministerieel ambtenaar die werd benoemd door de Koning. Er zijn maar een beperkt aantal gerechtsdeurwaarders en men kan het niet 'zomaar' worden. Als gerechtsdeurwaarder moet je beschikken over voldoende academische ervaring, theoretische kennis en praktische vaardigheden.


Het voorgaande vertaalt zich in een aantal vereisten. Om volgens het huidige recht gerechtsdeurwaarder te worden, dien je ondermeer te beschikken over een rechtendiploma, moet je minimaal twee jaar stage hebben doorlopen en geslaagd zijn voor een vergelijkend examen, moet je minimaal vijf jaar de functie van 'kandidaat-gerechtsdeurwaarder' uitgeoefend hebben, en moet je tot slot weerhouden worden als meest geschikte kandidaat voor een vacante plaats als titularis.



Q.     Op welke manier kan ik betalen?


Bij ons kantoor kan u betalen per overschrijving op het rekeningnummer BE12 0017 0679 2192 of via betaling in contanten aan het loket. Aan het loket kunnen betalingen in contanten slechts aanvaard worden tot het wettelijk bepaalde maximumbedrag.



Q.     Ik kan niet betalen. Wat moet ik doen?


In dit geval is het aangewezen ons per kerende te contacteren om uw situatie kenbaar te maken. Bij gebreke aan reactie krijgen wij immers veelal de opdracht verder uit te voeren met bijkomende kosten tot gevolg.


Indien u ons contacteert kunnen wij eveneens nagaan of er een mogelijkheid bestaat tot afbetaling van de schuld. Dit is echter geen recht maar een gunst van de schuldeiser/onze opdrachtgever die elk moment kan weigeren akkoord te gaan met het afbetalingsvoorstel.



Q.     Ik had reeds betaald. Toch worden extra kosten aangerekend?


De gerechtsdeurwaarder kan slechts rekening houden met betalingen die hij effectief heeft ontvangen. Belangrijk hierbij is dat er vaak een tijdsverschil zit – soms van enkele dagen – tussen de betalingsopdracht/overschrijving en de effectieve ontvangst van betaling op de rekening van de gerechtsdeurwaarder. U dient dan ook met dit mogelijk tijdsverschil rekening te houden.